Jeg finder næring i at tænke tilbage på min sidste skoledag.

Sociologisk research har anerkendt, at de unges sidste skoledag rummer et utal af meninger og betydninger. Adskillige glæder sig til deres sidste skoledag usandsynligt mange uger i forvejen. Menneskets sidste skoledag kan egentlig benævnes som en overgangsrite. På samme vis som den kristne konfirmation, betoner den sidste skoledag trinnet fra lille afkom til en voksen person. Indenfor nærmeste fremtid lurer voksenlivet med ansvar & forpligtelser. Historisk feltarbejde har vist, at modsætningen mellem barn & voksen er en skillelinje, som kom frem i den moderne epoke. Når man anskuer det historisk, er denne adskillelse bestemt ik naturgivent, men noget, som er blevet fremherskende i en konkret tid. & dét er lige præcis dét en veltilrettelagt analyse er i stand til at bevisliggøre. Jeg mindes tydeligt min sidste skoledag, hvor samtlige elever havde været ude og spendere moneter på sidste skoledag kostumer. Alle slyngveninderne & jeg havde købt ens trøjer – vi ville være Pink Ladies – som fra filmklassikeren Grease!

Lige for tiden erindrer jeg tit min sidste skoledag. Professionelt set er jeg historiker, og har derfor beskæftiget mig med de meninger, personer ligger i deres sidste skoledag. For de fleste er deres sidste skoledag altafgørende, og forskning har klarlagt, hvilke meningslag, som denne dag får tilskrevet. Jeg beskæftiger mig med at forske i, hvordan de menneskelige arter interagerer. Min forskergruppe og jeg har foretaget feltarbejde under en sidste skoledag, hvor mine kollegaer og jeg undersøgte de unge menneskers brug af sidste skoledag kostumer. Dét kom der en afgørende rapport ud af, der på et senere tidspunkt er blevet publiceret. Såfremt I brænder for at lære usandsynligt meget mere om den sidste skoledag som kulturhistorisk fænomen, kan I lokalisere mine kollegaers og min bog i den nærmeste Academic Books lige nu! Det er relevant læsning, kan vi sværge på. En bog, som bestemt vil udvide jeres syn på livet, og det er aldrig nogensinde en fordærdelig ting.