Ovenud mange piger og drenge er ekstremt optagede af at købe de helt fortrinlige sidste skoledag kostumer…

For alle mennesker er sidste skoledag en oplevelse, de kommer til at tænke tilbage på lige til de bliver gamle. Mange ser frem til deres sidste skoledag ovenud mange uger i forvejen. En teenagers sidste skoledag kan ifølge flere samfundsforskere betegnes som en praksisform, der har til formål at fejre en overgangsperiode. På præcis samme vis som dåbsbekræftelsen, udpensler den sidste skoledag overgangen fra barndommen til en voksen person. I nær fremtid lurer voksenlivet med de medfølgende forpligtelser. Virkelig megen research cementerer, at modsætningsforholdet mellem barn & voksen er et grænseskel, som vågnede i oplysningstiden. Når vi ser historisk på det, er denne distinktion jo ej naturgivent, men noget, der er skabt i en specifik sammenhæng. & det er akkurat dét en etnologisk analyse er i stand til at afsløre. Jeg husker med glæde min sidste skoledag, hvor samtlige studerende havde været i forretninger & investere i sidste skoledag kostumer. Mine venner og jeg havde købt de samme trøjer – vi ville være Pink Ladies – som fra filmklassikeren Grease.

Nu hvor jeg er oppe i årene, erindrer jeg hyppigt vores sidste skoledag. Professionelt set er jeg historiker, og har derfor forsket i de meninger, folk ligger i deres sidste skoledag. For majoriteten er deres sidste skoledag central, og en hel del etnologisk forskning har klarlagt, hvilke betydningslag, som sidste skoledag bliver påduttet. Jeg jobber med at gennemskue, hvordan kulturelle væsner interagerer med naturen. Jeg har foretaget feltarbejde under en sidste skoledag, hvor mine kollegaer og jeg undersøgte samtlige af elevernes brug af sidste skoledag kostumer. Dét kom der en medrivende artikelrække ud af, som på et senere tidspunkt er blevet udgivet. Så hvis nogen derude brænder for at læse usandsynligt meget mere om den sidste skoledag som kulturelt fænomen, kan I lokalisere vores rapport i den nærmeste forhandler af bøger lige nu… Det er væsentlig læsestof, kan jeg stå inde for. Et forskningsprojekt, der måske vil forstørre jeres tilgang til verden, og det er overhovedet ikke en fordærdelig ting!